Geslaagde Open Dag 23 september 2023

Zaterdag 23 september 2023 stelden wij de deuren open van onze Aula in Surhuisterveen. 

Belangstellende konden kennis maken met de aula, maar ook met De Bining en Doarpstsjerke. Men kon horen en zien wat de mogelijkheden dichterbij huis zijn als het gaat om een uitvaart.

In een warme nazomerzon opende Wethouder Vegelin om 10 uur deze dag en onthulde een nieuw gedenkelement. Enkele weken geleden is een drie meter hoge gedenkboom van cortenstaal op de Bijzondere Begraafplaats geplaatst. Het is een prachtig kunstwerk, waarin plek is voor namen van overleden dierbaren, waarvan geen graf of tastbaar aandenken is. Denk bijvoorbeeld aan een stilgeboren kindje of een overledene, waarvan de as is verstrooid of die een zeemansgraf heeft gekregen. Naam, geboorte- en sterfdatum worden op een gouden boomblaadje gegraveerd en op de achterzijde kan eventueel een eigen tekst worden gezet. Het blaadje krijgt een plek aan één van de takken van de boom. Nabestaanden krijgen hiermee een gedenkplek om naar toe te gaan.

De reacties op deze gedenkboom waren zeer positief. Het wordt gezien als een waardevolle toevoeging aan de begraafplaats.

Tussen 10 en 15 uur was het een komen en gaan van bezoekers die een kijkje namen in de rouw- en familiekamer, de Doarpstsjerke en in de Bining. Mensen gingen in gesprek met de aanwezige ondernemingen uit de uitvaartbranche over zaken, waarmee men rondom overlijden mee te maken kan krijgen.  Een team van dragers toonde plechtig het dragen van een kist op de schouders. Een bloemiste gaf een doorlopende demonstratie in het maken van rouwbloemstukken. Verder gaven een organist en fluitist muzikale acte de présence gedurende de dag.
De rijdende notaris vertelde over testamenten en codicils en men kon bij hem terecht voor vragen over dergelijke zaken.

Alle standhouders en Uitvaartvereniging Memento Mori kijken terug op een prachtige open dag.